Min vei til et sunnere kosthold

Supermat - Maca


Ettersom jeg selv har begynt å innta dette tilskuddet, poster jeg nå et innlegg med litt info om hva dette er for noe, og hvilke helseeffekter det skal gi. Etterhvert vil det komme oppfølgingsinnlegg om hvordan jeg synes både Maca, samt spirulina (<--Link til tidligere innlegg) og klorofyll (innlegg kommer) har virket inn på min helse :-)

 

Photobucket
Maca (Lepidium meyenii) er et kraftig adaptogen, og er også kjent som peruviansk ginseng.

Adaptogen er en urt som, i tillegg til å øke kroppens motstandskraft og utholdenhet, innehar den egenskapen at det balanserer og stabiliserer kroppens systemer der hvor det finnes ubalanse, inkludert immunforsvaret, nervesystemet og hjerte- og karsystemet.


Maca bekjemper derfor stress og sykdom, ved å produsere hormoner utifra hver enkelt brukers behov - og dette uten bivirkninger

(Les: Kilde - www.rawganik.com)
Dette vidunderet av en plante vokser naturlig i Andesfjellene i Peru, og har blitt spist av lokalbefolkningen i Peru i mange tusen år. Du finner den under forhold ingen andre planter kan vokse i - så høyt som i mellom 2000 og 4500 moh - utsatt for ekstremt solskinn, frost og kraftig vind. Maca betegnes som en rotgrønnsak, og er i familie med reddiken (den ligner faktisk også på en stor reddik).

 

Smågodt om Maca:

 • Gir bedre hukommelse og immunforsvar
 • Har vist å øke sexlysten (wohoo ;o) ), samt sædkvaliteten hos menn og fruktbarheten hos kvinner
 • Gir økt energi og utholdenhet
 • Fungerer som en SUPER kilde til vitamin B12
 • Inneholder også vitamin C, B1 og B2
 • Er rik på kalsium, magnesium, fosfor, kalium, svovel og jern - i tillegg til å ha et høyt innhold av spormineraler
 • Inneholder 11 % proteiner av høyeste kvalitet - i tillegg til plantesteroler som har gunstig effekt på muskulaturen
 • Er ikke vanedannende, og gir ingen abstinenser dersom man slutter med tilskuddet

 

Photobucket 

Maca er kjent som den mest kraftfulle superfooden på markedet, så her er det viktig å starte med små doser. Det anbefales å starte med en halv teskje den første uken, før deretter å øke med en halv teskje hver 3-4 dag (her har jeg tatt det noe roligere faktisk. Har tatt 1/2 teskje i 2 uker, og er på 2. uken med 1 teskje nå).

Det optimale inntaket er individuelt, og her har jeg lest mye forskjellig. Noen skriver opptil en spiseskje, andre skriver fem teskjeer, mens andre igjen mener det burde holde med én teskje. Her er det selvfølgelig viktig viktig å kjenne etter hvilken virkning det har på kroppen din! Jeg for min del velger derfor å ta sikte mot noe midt i mellom, altså to teskjeer max.

Jeg kjøpte mitt Maca-pulver her. Husk, om du bestiller, å holde deg under 200,-, så slipper du toll og moms avgifter :o).

Hva sier du? For godt til å være sant? Eller har du trua på naturens helsegevinster?


<3 <3 <3


Økologisk namme-mat fra Kolonihagen -rett hjem på døren!

Vi har begynt å bli mer bevisste på hva vi putter i munnen... I tillegg til å minske sukkerinntaket, har vi også beveget våre føtter innenfor økologisk matproduksjon. Det er jo ingen hemmelighet at det er stive priser på økologisk mat, men det handler om prioriteringer... I våre øyne, gjør vi nå gode prioriteringer, og det føles virkelig godt for både kropp og sjel! Først litt kort om hva økologisk egentlig innebærer:

Økologisk mat produseres så langt det går i tråd med naturens premisser. Ingen bruk av syntetisk gjødsel og plantevernmidler i frukt og grønnsakene. Sunt for oss, og sunt for bøndene som dyrker frem maten til oss.

Ved økologisk produksjon av kjøtt, melk og egg er dyrenes velferd viktig. Dyrene får økologisk fôr og har masser av uteplass å bevege seg på! Godt for dyrene, og godt for vår samvittighet.

Det stilles i tillegg strenge krav til bruk av konserveringsmidler, og produktene blir framstilt uten bruk av kunstige aroma- og fargestoffer. Genmodifiserte organismer eller produkter er dessuten ikke tillatt i økologisk produksjon.

Trenger du mer info? Les mer på matportalens sider her.

Over til det dette innlegget egentlig skal omhandle - Kolonihagen.

Annenhver uke får vi nå en kasse med masse, deilig og sunn mat rett hjem til døren! Bare se på denne herligheten...

Photobucket

NAM!!

Vi har startet i det små, og det er nå andre gangen vi får det som heter for singelkasse. Det varierer hva den inneholder av de forskjellige frukt og grønnsakene, perfekt hvis man ikke rekker bruke alt før beste matleveranse

Denne gangen inneholdt kassen vår:

Photobucket

- Epler
- Bananer
- Appelsiner
- En pose med poteter
- En pose med knaskerøtter
- En boks med cherrytomater
- Kålrot
- Paprika
- Gul løk
- Crispi-salat
- Koriander urte
- 6 egg fra lykkelige høner
- Et lite, men deilig og nybakt brød
-2 ferske hvetebollerI forrige leveranse fikk vi en annen type salat, hvitløk, pærer, squash, purreløk, basilikum urte nybakte scones (istedetfor bollene)... U name it! Det bare bugner av godsaker! Også så sunt a gitt! :-D

For singelkassen betaler vi 365,- i tillegg betaler du 72,- for å få det levert hjem på døren..

Kolonihagen har mange forskjellige kasser satt sammen med hva du måtte ønske av økologiske matprodukter... De har fruktposer om du bare ønsker det... Egne grønnsakskasser... Brødposer... Yoghurtposer.. Det er bare å velge å vrake.

Hvor ofte du vil ha levering, velger du selv. Vi startet som sagt med annenhver uke, men kommer nok til å mikse med en annen kasse de to ukene vi ikke får denne, da det går i mye frukt og grønt her hjemme.


Avslutningsvis måtte jeg jo bare ta et par bilder til sammenligning..

Photobucket


Se på størrelseforskjellen mellom disse to bananene... Hvilken tror du er økologisk? Og hvilken tror du er full av kunstige sprøytemidler?

Photobucket

Tipper det ikke var så vanskelig... Det stemmer at det er de små og nusselige som kom i kassen vår i dag. Hihi.. Er de ikke søøte?
Når jeg ser denne store forskjellen, må jeg ærlig innrømme at jeg stiller meg kritisk til å spise "de vanlige bananene i butikken igjen". Jeg visste fra før av at det er blant frukten som sprøytes mest, men bildene sier mer enn tusen ord...


I tilfellet jeg ikke har fått frem forskjellen, slenger jeg på et til:

PhotobucketHuff... jeg tenker på de stakkars bøndene som får i seg alle de kunstige sprøytemidlene... *kremt* og også giftstoffene vi får i oss når vi spiser frukt og grønt som er sprøytet fulle...
Dette innlegget var ment til opplysning og oppmuntring (hihi...og flaks for Kolonihagen ble det jo god reklame)... om folk velger økologisk eller ikke, får være opp til hver enkelt. Vi har enda ikke blitt hysterisk opptatt av at alt være økologisk, selv om vi har blitt langt mer bevisste.

Link til Kolonihagen får du selvfølgelig, her.

Er du bevisst hva du putter i deg, og hvordan forholdene rundt matproduksjonen er?

Har du erfaringer med Kolonihagen, kanskje? Eller andre økologiske leveringer?

<3 <3 <3

Spirulina

I naturen er det klorofyll som gir den fine grønnfargen til planter. Ved at klorofyll og lys danner sukker eller kullhydrater, blir biologisk liv mulig, og det er dette som danner grunnlaget for resten av næringskjeden. Klorofyll blir derfor gjerne kalt "livets største byggekloss", og dessuten renser/detoxer klorofyllen de indre organene, blodet, og kroppen for miljøgifter.

Virkninger av klorofyll:

 • Reduserer høyt BT
 • Styrker og bygger opp blodet
 • Stabiliserer blodsukkeret
 • Styrker tarmsystemet
 • Virker utrensende på giftstoffer
 • Styrker immunforsvaret
 • Motvirker nervøsitet
 • Motvirker søthunger
 • Er mildt vanndrivende

(Bildet er linket)

Photobucket


Smågodt om grønt;

I kinesisk medisin har grønt helbredende effekt på leveren.I fargeterapi er grønn fargen for helbredelse, fornyelse og regenerering, i tillegg til at den har en rensende og betendelses-hemmende effekt. For mange, inklusive meg selv, assosieres grønt med vår, og er symbolet på nytt og spirende liv.

De vanligste mikroalgene på markedet i dag, spirulina og chlorella. Begge er effektive antioksidanter på grunn av deres skyhøye klorofyllinhold. På grunn av næringsverdien i disse algene, går begge under kategorien supermat. Jeg har gått til anskaffelse av Spirulina, mest fordi jeg veit at jeg spiser mindre enn hva jeg burde, og denne går for å være et særdeles viktig kosttilskudd om du får i deg for lite næring. Jeg vil nok kjøpe chlorella etterhvert også, men jeg vil først se hvordan jeg synes denne fungerer.


Spirulina inneholder:

Photobucket

 • 50 ganger mer jern enn spinat
 • 10 ganger mer kalsium enn melk
 • 5 ganger mer klorofyll enn grønne blader
 • 3 ganger mer protein enn fisk
 • 4 ganger mer fiber enn i korn og og mel
 • 5 ganger mer betakaroten enn gulerøtter

Dessuten inneholder spirulina også 7 - 13 % mineraler (kalsium, magnesium, sink, jern, fosfor, natrium og mangam), vitamin B12, enzymer og verdifulle fettsyrer.
br/>

(Bildet er linket)

Jeg kjøpte mitt spirulina i kapselform her, men du får det også i tabletter og pulverform.

(Fakta til dette innlegget er hentet fra urtesenteret.no, sunnvital.no, bioenergiser.no og yogasenteret.no).Hva tenker du om mikroalger?

Er spirulina noe du kunne tenke deg å prøve?

<3 <3 <3

Erytrithol - et sunt og naturlig alternativ til sukker


Erytrithol er en sukkeralkohol som forekommer naturlig i noen frukter og sopp. Folk flest kjenner erythritol som sukrin,så videre vil jeg bruke denne betegnelsen (men husk at dersom du skal bestille over nettet, er det "erythritol" du skal søke etter).

Sukrin blir til ved gjæring (fermentering) av druesukker. Man tilsetter en bakteriekultur til druesukkeret, som da blir omdannet til sukrin.

Det beste med sukrin? Det både smaker, knaser og ser ut som sukker, men man slipper alle ulempene som sukkeret gir oss ( jippi!! ). Sukrin gir oss faktisk fordeler.Bare se på dette...

 

Sukrin;

 • inneholder (som eneste søtningsstoff)INGENkalorier eller karbohydrater, og er derfor et knallgodt alternativ til sukker for de som vil passe vekten (til sammenligning inneholder sukker 400(!)kcal per 100 g)
 • reduserer faktisk hull i tennene ved å gjøre detbakterieUvennlig (hihi, er det egentlig et ord?!). Ved inntak av sukrin blir det vanskeligere for bakteriene å feste seg på tennene, i tillegg til at det demper veksten av de bakteriene som gir karies
 • påvirker ikke blodsukker- og insulinnivåeti kroppen, og egner seg derfor godt til personer med diabetes, ADHD eller de som lever på lavkarbo- eller candidadiett.
 • gir ikke magebesvær (noe andre søtstoffer ofte kan gi), fordi 90% av inntaket raskt absorberes i tynntarmen og skilles deretter ut med urinen helt uforandret
 • fungerer som et antioksdant fordi det har evnen til å uskadeliggjøre frie radikaler (les mer om antioksidanter her)

Photobucket

(Bildet er linket)


Andre søtstoffer (som aspartam og sukralose) kan ofte gi en bismak eller "kunstig ettersmak" (kjæresten min blant annet, takler ikke denne smaken), men det synes jeg ikke sukrin gjør. Sukrin smaker faktisk sukker!!!

Så hvordan kan man så bruke sukrin i dagliglivet istedetfor sukker??

Jo, man kan bruke sukrin til alle anledninger du ellers ville valgt sukker; til frukt og bær, i teen, i smoothien, på grøten... You name it!...

Man kan også bruke sukrin til både koking og baking, fordi den tåler oppvarming. Sukrin inneholder samme volum som sukker: 1 dl tilsvarer 90 gram. Det er likevel noen ting man bør passe på dersom man velger sukrin i bakst:

 

 • Mengden sukrin bør ikke utgjøre mer enn 1/5 del av den totale mengden ingredienser. Dersom oppskriften inneholder mye sukker kan du løse dette ved å tilsette annen søtning.
 • Når man baker gjærbakst med sukrin, vil ikke deigen heve på samme måte. Den trengerlengre hevetid...Men dette skal det ikke være noe problem, fordi mye av hevingen faktisk skjer da bakverket er satt i ovnen.
 • husk også å bruke vanlig gjær dersom du velger sukrin (den blå pakken), ikke den røde som er for søte deiger

 

Hittil har jeg bare rukket å bruke mitt innkjøpte sukrin i te og smoothies (hoho, funker fett!), og jeg gleder meg til å prøve det i en oppskrift. Forresten så ble det anbefalt, om man er nybegynner med sukrin, å prøve seg fram med 50/50 sukker og sukrin først... Mulig jeg gjør det.. eller rett og slett bare kjører på fullt med sukrin første gangen. Vi får se hvor tøff jeg er ;-) Kan godt poste innlegg om hvordan det gikk, om det skulle være ønskelig. Bare si til i kommentarfeltet!

Jeg kjøpte mitt sukrin her, men det finnes andre alternativer... Jeg vil prøve ut flere, slik at jeg finner "min sukrin", men dette var altså det som havnet i min handlekurv i første omgang!

 

 

Noen andre enn meg som har blitt overbevist? Kanskje du allerede bruker sukrin fast og har lagt ut noen deilige oppskrifter? Legg gjerne igjen noen ord!

<3 <3 <3

 

(Alt av fakta har jeg forresten funnet på wikipedia, Funksjonell Mat og Low Carb Luxury)

Første leveranse fra iHerb

Jeg har lenge hatt lyst til å ta et ordentlig tak, bli mer bevisst hva jeg handler med tanke på at det skal være hud-, dyre- og miljøvennlig. Jeg har gjort små grep tidligere, men ettersom det skal være så himla dyrt å handle "riktig" her i Norge, har jeg rett og slett latt økonomien gå foran, og fortsatt i den samme tralten.

Det er to bloggere jeg har fulgt fast siden jeg startet å lese blogger (høsten 2010), som skal ha stor cred for at jeg endelig har fått fingeren ut av et visst sted og tatt det første, og for meg, STORE skrittet i min søken etter å endre kosthold. Disse to jentene har diagnosen ME (kronisk utmattelsessyndrom), og ble begge opptatt av å legge om kostholdet med håp om at det kunne bedre tilværelsen deres. De har virkelig fått øynene mine opp; det trenger ikke være dyrt og vanskelig å verken handle eller spise bevisst, og du verden så mye man får igjen for det.

Anbefaler virkelig at dere tar turen innom bloggene deres her (SiljeSiljeTrallala) og her (Mjuuugly), om dere vil ha et friskt pust i livene deres. Bloggene deres gir meg virkelig en livsgnist, og de gir meg lyst til å prøve endringer i kostholdet for å se om det kanskje kan være min vei mot et bedre og mer balansert liv, mentalt sett. I tillegg bugner det av deilige oppskrifter...

Ettersom jeg har litt vanskeligheter på matfronten (en styrende stemme inni meg legger seg opp i hva jeg kan spise og når, med en forbannet idé om at jeg må være tynn), vil det nok ta tid før jeg helt når opp til hva jeg har for planer, men ingen kan bestemme over hvorvidt jeg vil la meg fascinere ved tanken, samt ta små skritt i riktig retning (noe jeg akter å gjøre per hvertfall).

Over til min leveranse fra iHerb:

26. mars bestilte jeg dette...

Photobucket

... 30. mars kom det på døren. Dét er hva jeg kaller rask levering! Nå valgte jeg DHLfrakt som kostet meg i underkant av 20 $ for alt sammen. Grunnen til at jeg valgte DHL var at jeg blant annet trengte deodorant nå, og med DHL får du varene etter ca 3-4 virkedager. Det andre jeg har bestilt derfra kommer med International Airmail -den billigste fraktmetoden (betalte 4 $) og har en leveringstid på ca 2 - 4 uker.

Bildet taler vel for det meste for seg selv, men jeg skal skrive litt mer om hver enkelt siden, hvertfall om Erythritol og spireglasset :-)

For å komme til dette vidunderet av en side, kan du trykke her

ThisISmeThen

ThisISmeThen

25, Oslo

Jente på 25 som er til utredning/behandling hos psykolog. "Jeg" består av flere deler som diskuterer, analyserer, hjelper og motarbeider hverandre. Bloggen består av fortid og nåtid, fornuft og følelser, tanker og meninger, kamper og overgivelser og annet som faller meg inn.. I enkelte innlegg ber jeg dere huske på at det er skrevet med mine tanker og følelser, at det alltid er flere sider av en sak, men at dette er mine opplevelser. Dette er meg halvveis naken på min vei mot å bli hel. "It's gonna be OK in the end, if it's not OK, it's not the end"

Kategorier

Arkiv

hits